Lucka 7: Julgodis

Pepparkakan kom ursprungligen ifrån Mesopotamien (nuvarande Irak) 1700 f.kr. Romerska krigare bar med sig pepparkakor för att det höll länge utan att mögla.
Pepparkakor var vanligast i Tyskland och England under medeltiden, teorier är att pepparkakan kom till Sverige från Tyskland.
Hur pepparkakan fick sitt namn är det ingen som vet men man tror att det är för man använde massa olika sorters peppar i dom under medeltiden och tidigare.
Pepparkakans dag är 9 december och har vart det sedan 1996.
Unionskungen Hans fick pepparkakor av sin doktor mot sitt dåliga humör, och fortfarande lever den myten kvar om att man blir snäll av pepparkakor.

Polkagris är en typ av hårt godis gjort av vatten, socker, (pepparmint), glukos och ättika. Oftast tänker man polkagrisar som rödvita men polkagrisar finns i alla färger och former och förknippas oftast med Gränna där det görs tusentals polkagrisar per dag. Polkagrisar finns inte bara som karameller utan används även som julgranspynt då det finns att köpa polkagrisar som är böjda till krokar på ena änden.
Polkagrisar är uppkallad efter dansen polka eftersom det var väldigt populärt under tiden som polka först gjordes.
Enligt företaget Marabou så var ”gris” ett annat namn för sötsak vilket ska ha bidragit till namnet.
År 1859 fick Amalia Eriksson tillstånd av magistraterna att bedriva ett sockerbageri och tillverka karameller. Hon var den första i Sverige att göra polkagrisar.

Knäck är ett vanligt ”hemmagodis” som är gjort av sirap, grädde och socker som kokas ihop och blir ofta smaksatt med hackad mandel.
Knäck kan även smaksättas med kokosflingor eller skorpsmulor och hälls sedan i en liten pappersform.
Knäck är oftast en stor del av svenskarnas julfirande och är känt sedan slutet av 1600-talet.

Lussebullar kommer ursprungligen från Tyskland år 1600.
Enligt en tro gav djävulen barn stryk och gud gav genom barn bullar till dom snälla barnen.
Anledningen till att man har saffran i lussebullar är för på 1600-talet så trodde man att den lysande gula färgen skulle hålla den ljusskygge djävulen borta.

Recept till Saffranskladdkaka.
Portioner:  12 bitar

Ingredienser
• 100 g smör
• 1/2 g saffran
• 100 g vit choklad
• 2 ägg
• 2 dl strösocker
• 2 dl vetemjöl
• smör till formen

Till servering
• hallon eller rårörda lingon

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
4. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

 

Källor:
http://www.ica.se/recept/saffranskladdkaka-718016/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lussekatt
http://siames.ifokus.se/articles/4d71656ab9cb462244073f49-lussekatt-mot-onda-makter
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Knäck
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Polkagris
https://web.archive.org/web/20110617203123/http://www.marabou.se/polka/polkipedia/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka#cite_note-Bblat-3

 

Av: Ida Strömberg, 8E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *