Lucka 14: Jultraditioner runt om i världen

Många av oss känner nog till att hur man firar jul i Sverige är annorlunda från Storbritannien, USA, Kanada, Australien och andra engelsktalande länder. Men hur mycket kan vi om julen i andra länder, länder du kanske inte ens visste firar jul?

 

Zimbabwe

Zimbabwe är ett kristet land , 62% av befolkningen går ofta i kyrkan och andra religiösa evenemang, så självklart firar de jul! Jul firas den 25 december, en tid som är stekhet sommar i länder söder om ekvatorn.

Juldagen börjar med att folket går på gudstjänst. Före detta har barnen fått sina julklappar som dem tror har levererats av Jultomten.

På väg hem från kyrkan besöker Zimbabwierna sina vänner och familj, där varje hus bjuder på mat och ger varanandra presenter. Det är en fest i varje hus! Detta kan ta hela dagen, och är en perfekt tid för folket att visa sina nya fina kläder som de har skaffat bara för julen. Barnen får också chansen att visa sina nya, coola julklappar.

Zimbabwierna ställer ut sina största stereohögtalare utanför sina hus och spelar sin favoritmusik på högsta volym, vare sig jullåtar, pop, eller traditionell afrikansk musik.

Maten Zimbawierna brukar servera på Juldagen är kyckling med ris, då kyckling är dyrt i Zimbabwe.

 

Japan

Ett annat land med intressanta jultraditioner är Japan. I Japan har jul bara firats bland majoriteten av folket de senaste årtionden.

Till skillnad från Zimbabwe och majoriteten av Europa så är jul i Japan inte religiöst. Det är mer av en romantisk dag som kan jämföras med Alla Hjärtans dag.

Unga par går ut på promenader och tittar på de vackra juleljusen som städerna har dekorerats med. De går på fina restauranger och njuter av en romantisk middag. Måltiden är inte nödvändigtvis av jultema

Familjer och folk som inte har en special someone äter dock en måltid med jultema; i alla fall i Japan. Jo, de äter KFC, Kentucky Fried Chicken! Det är inte ett skämt, om du vill kan du kolla in det här: https://youtu.be/SFw-TZzqX8M.

Efter den fettiga, kalorifyllda KFC-måltiden fortsätter japanerna att proppa sig fulla med diabetes med en jultårta! Inte en traditionell sort som britter känner igen, utan en tårta som ser exakt ut som emojin 🍰.

Jul i Japan är inte en nationell högtid, så skolor, företag och affärer är öppna. Självklart så ger folk julklappar till varandra också.

 

Island

Island är nog landet som är mest lik Sverige i jultraditionerna av länderna jag har undersökt, men de har ändå unika traditioner.

Den 23 december är det St. Thorlakars dag, en biskop som dog på detta datum. Det firas genom att äta skata, en fisk som ska lukta väldigt illa. Kan det jämföras med surströmming? Isländarna börjar dekorera julgranen, och affärerna har öppet till midnatt för sista-minuten-shopping av julklappar.

Julfirandet börjar klockan sex på kvällen den 24 december. Barn öppnar sina julklappar efter att familjen har ätit middag, en tradition som är lik Sverige.

Isländarna firar juldagen med släkten där man äter Hangikjöt, rökt lamm/får. Man äter också laufabrauð, ett traditionellt isländskt plattbröd som kan se ut hur som helst.

På annandag jul fortsätter ätningen med familj och släkt.

Jag tycker att man kan sammanfatta jul i Island som en himla massa ätande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *