Lucka 10: En skum tomte kallad Nikolaus

Tomten är en tjock skäggig rödklädd gubbe som ger människor julklappar runt hela världen. Om du varit snäll får du julklappar men om du varit elak så får du kål eller ingenting. Tomten bor på nordpolen med sina renar och nissar, nissarna bygger leksaker och renarna hjälper tomten leverera julklappar runt om i världen.

Myten om jultomten började på 300-talet då ett barn som hette Nikolaus föddes. Under hans uppväxt så gjorde han många goda gärningar som att ge pengar till fattiga familjer och med guds kraft rädda sjömän och väcka de döda till liv. Han började kallas för jultomten när protestanterna blev av med helgondyrkan, men det var svårt att släppa Sankt Nikolaus eftersom han var så populär, då framställde de honom utan en biskopshatt och började kalla honom för jultomten.

Bonus fakta: 1930 så började coca-cola teckna jultomten till sina reklamer där han hade ett stort vitt skägg, svarta stövlar och en tjock röd jacka.

Ännu mer Bonus fakta: I Finland så finns en park som heter Santa park som familjer kan besöka, det finns isshow, mrs gingerbreads bageri, angry birds aktivitets park och den magiska släden som barn kan åka i. Det finns också en julaffär där dom säljer gosedjur och mer. Barn kan besöka tomtens kontor där barn kan berätta vad dom önskar till jul.’

 

Källor: http://www.jul-i-sverige.se/jul/jultomten.htm

http://www.santapark.com/en/santapark/

 

Av: Joel Persson, 8F

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *